Fietsvakantie in Andermatt (Zwitserland)

 Onze fietsvakantie gaat dit jaar door in Andermatt. 

Andermatt (1.444 m), het grootste van de drie dorpen in het dal, ligt in het hart van de Zwitserse Alpenpassen aan de kruising van de pasroutes van noord naar zuid en van west naar oost.



Eerlijk toegegeven, de week van ons vertrek hebben we elke dag de weersvoorspellingen nagekeken. Het zag er niet zo rooskleurig uit ... Voorspellingen: regen, 10 tot 11 graden. Dat zijn geen leuke vooruitzichten om met vakantie te vertrekken. 

Maar niets was minder waar.😎

Zaterdag vertrokken met regen in België en toegekomen in Andermatt (Zwitserland) met ... jawel regen. Onderweg in Frankrijk nog een autoprobleempje gehad maar daar ga ik het hier niet over hebben.

Zondag zijn we opgestaan met ... regen maar om te gaan ontbijten kan dat geen kwaad. Nadien zijn we met de auto de omgeving gaan verkennen. Vanuit Andermatt de Furkapass over. 
Een eerste interessant knooppunt op de Furkapass is de James Bond Strasse. Een bekende scène uit de James Bond 'Goldfinger' werd er in 1964 opgenomen.



Op de top van de Furkapass was het amper 2 graden en viel er smeltende sneeuw. Wanneer we langs de andere kant naar beneden reden begon de zon door de wolken te komen en werd het warmer. Er viel zelfs geen neerslag meer.

In de afdeling eventjes gestopt aan het bekende (spook)hotel/restaurant Belvedere.


Een hotel/restaurant dat al jaren leeg staat. Iedereen die er passeert, stop even om het gebouw digitaal vast te leggen. (Meer informatie kan je terugvinden op Wikipedia.)

Zo zijn we verder naar beneden gereden en via Gletsch richting Ulrichen en zo over de Nufenenpass (die aan de grens met Italië ligt) en over de Gotthardpass terug naar Andermatt gereden. In Ulrichen (bij de aanvang van de Nufenenpass) hebben we zelf met open dak gereden. De zon is beginnen schijnen en sindsdien is ze niet meer weg geweest. 😊

Eerste rit: Oberalppass (23/06/2024)

In de namiddag mijn eerste korte klim gedaan. Vanuit Andermatt de Oberalppass over. Een kleine opwarming voor morgen.

Een korte (23 km heen en terug) en niet al te steile beklimming. In het begin enkele haarspeldbochten en vervolgens een (tamelijk) lang recht stuk tot aan de top.

De top ligt op 2.046 m. en je overbrugt 601 hm.
Je hebt er prachtig zicht op de Zwitserse Alpen. Er zijn enkele liften die de wandelaars (en in de winter de skiërs) naar hun bestemming brengen.

Tweede rit: Furkapass & Gotthardpass (24/06/2024)

  
Vandaag staan er 2 beklimmingen op het programma. Het is mooi weer, het zonnetje schijnt, weinig of geen wind, maw. ideaal fietsweer.

Ik vertrek vanuit Andermatt om de Furkapass over te rijden.
De beklimming begint vanaf Réalp en is ongeveer 12 km. lang en je overbrugt ongeveer 900 hm. De top ligt op 2.436 m.
Even halthouden aan het 'James Bond Strasse' plaatje, het hotel/restaurant Belvedere en vervolgens afdalen via Gletsch naar Ulrichen. In Ulrichen eerst een terrasje doen. Wat suikers opslaan. (Een colaatje en een apfelstrudel 😀)

Nadien sla ik de beklimming van de Nufenenpass over. (Die beklimming staat op 27/6 op het programma.) Ik wil absoluut de Gotthardpass over rijden. Ik start vanop de top van de Nufenenpass om af te dalen naar Airolo. Van daaruit begin ik de beklimming van de Gotthardpass over de welbekende kasseitjes. (Via Tremola.)

De beklimming is ongeveer 13 km. lang en overbrugt ongeveer 900 hm. De top ligt op 2.091m. De weg bestaat grotendeels uit kleine kasseitjes. Meestal zijn de bochten in asfalt of beton. Ik wou absoluut weten hoe die kasseitjes aanvoelde. Ze liggen er niet slecht bij maar nu ook om te zeggen dat ze goed liggen. Je ziet dat ze uitgereden zijn door auto's. De rug is dan de beste plaats om over die kasseien te rijden. Elke kilometer is bij wijze van spreken anderhalve kilometer.
Eenmaal boven op de San Gotthardo is het nog even genieten van het mooie uitzicht. Nog enkele foto's maken en vervolgens terug afdalen naar Andermatt.
 

Derde rit: Nufenenpass & Grimselpass (27/06/2024)

Vandaag staan er opnieuw 2 beklimmingen op het programma.
De weergoden zijn ons opnieuw goedgezind. Veel zonneschijn, een lekkere temperatuur om te fietsen. De wind is er maar het is nog OK. Vooral omdat die vandaag wat tegenzit.

Eerst met de auto tot in Airolo. Vandaar begin ik de beklimming van de Nufenenpas.
Vanuit Airolo is de beklimming ongeveer 22 km. lang en overbrug je ongeveer 1.300 hm. De top ligt op 2.478 m. De eerste 7 à 8 km. zijn gemoedelijk. 1, 2, 3, 4 % stijgen. Vanaf km. 9 begint het echte werk.

De Nufenenpass bied de fietser een panoramisch zicht op de Zwitserse Alpen (die nog er nog goed besneeuwd bij lagen). Onderweg is het echt genieten en af en toe kom je bepaalde bijzonderheden tegen. 

 
De steenbokken liggen gewoon aan de kan van de weg te genieten van de zon of grazen op de plaatsen waar er geen sneeuw ligt.
Eenmaal boven op de Nufenenpass ofwel Passo Della Novena is het genieten van een prachtig zicht op zowel de Italiaanse als de Zwitserse Alpen. De Nufenenpass ligt op de grens met Italië.

 

Nadien is het afdalen tot in Ulrichen. Vandaar rijd ik (in stijgende lijn) naar Gletsch. Daar begint de Grimselpass (alsook de andere kant van de Furkapass).

De Grimselpass is een klim van ongeveer 6 km. lang en je overbrugt ongeveer 400 hm. De top ligt op 2.165 m. Een mooie een zeer gelijk oplopende beklimming met heel wat haarspeldbochten.

 

De laatste beklimming van het Andermatt avontuur.
Er stond nog een beklimming op mijn verlanglijstje nl. de Sustenpass. Die hebben we gaan verkennen met de auto vanuit Wassen. Jammer genoeg konden we niet tot op de top. De laatste 3 km. was de weg volledig afgesloten. Wegenwerken, brokken smeltende sneeuw op de weg, stenen op de weg, ... 

Nog even dit:

Andermatt is een mooie en ideale uitvalsbasis voor heel wat bekende en prachtige beklimmingen die goed breed aangelegd zijn.

We hadden het zeker getroffen met het weer. Met uitzondering van zaterdag namiddag en een zondag voormiddag regen, is het daar elke dag mooi weer geweest. Tussen de 20 en 25 graden. Daarover mogen we zeker niet klagen. (Die week was het in België tussen de 27 en 30 graden. Euh ... dit hoeft nu ook wel niet. 😎😅)

Bekende passen zijn niet alleen gekend bij de fietsers maar ook bij de motorrijders en eigenaars van mooie en snelle wagens. Die zijn er ook talrijk aanwezig. Sommigen ook om te genieten maar helaas sommigen ook om te 'racen'.

Niet alleen kan je er gaan fietsen maar je kan er ook een aantal dingen gaan bekijken of bezoeken.
  • De duivelsbrug.
  • Het (gewezen) huis van de Vlaamse kunstenaar Panamarenko
  • De prachtige abdij van Desentis
  • Het Furka stoomtreintje
  • ...
Maar ook genieten van de bergen en de rust.

Oh ja, We waren nog geen week thuis of we lazen in de krant dat het noodweer in de regio van Ticino had toegeslagen. De meeste passen rond Andermatt waar ik de week voordien was opgereden, werden afgesloten ... 


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Te veel is ook niet goed …

Opwarmen voor het nieuwe wielerseizoen

Overhandiging opbrengst gemakkelijkste en plezantste quiz van het jaar