Fietsvakantie in Annecy

 

Onze fietsvakantie gaat dit jaar door in Annecy. Meer bepaald in Sévrier, een klein dorpje langs het meer van Annecy.

Er zijn dit jaar 2 etappes uit de ronde van Frankrijk die daar passeren.
De 13de etappe met aankomst op 'Col du Grand Colombier'. En 15de etappe met aankomst in 'Saint-Gervais Mont Blanc'.
Er zijn een aantal cols die ik zeker wil oprijden. Daarom heb ik een aantal ritten uitgestippeld. 

De eerste rit gaat naar 'Col de la Colombière'. (19/05/2023)

DST collega Dirk (Coremans) logeert ook in de buurt en samen rijden we vanuit Sévrier richting Col de la Colombière. 

In Chavoire rijden we een eerste colleke op. Col de Bluffy.
Een matig klimmetje van 5,7 km. met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,1 %. Een goede opwarmer om te beginnen. Langs de rechterkant van deze beklimming heb je een mooi uitzicht op het 'Chateau de Menthon'. We rijden zo verder naar Thônes, waaruit je verschillende cols kan beklimmen. We kiezen voor de beklimming van Col de la Croix Fry. Met een lengte van 13,1 km. en een gemiddelde stijgingspercentage van 6,3 % moet deze col niet onderdoen voor grotere namen. Deze col werd ook al meermaals beklommen in de ronde van Frankrijk. 

Eenmaal boven kunnen we alleen maar beamen dat het een vrij pittige beklimming is. Rond kilometer 5 heb je een klein rustpunt waar het stijgingspercentage maar 2 % is. Verder blijft het toch gestaag oplopen tussen de 6 en 10 %. Boven op de top is er een restaurant/brasserie waar je even kan uitrusten en iets kan drinken en/of eten.

Vandaar dalen we af tot in Le Grand Bornand om de beklimming van de Col de la Colombière aan te vangen. Deze col werd ook al meerdere malen beklommen tijdens de ronde van Frankrijk. Deze col is 11,8 km. lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6.0 %. Deze beklimming bevat meerdere rustpunten maar bevat ook meerdere stukken boven de 10 % stijgingspercentage. Boven op de top is er een ook een restaurant/brasserie maar die was gesloten. Dan is het terug afdalen tot in Le Grand Bornand om daar een terrasje op te zoeken om iets te drinken en te eten. Het was vrij laat om (nog meer dan 40 km.) met de fiets naar Sévrier te rijden. De fietsen maar op de fietsendrager gezet en met de auto naar het hotel gereden.
Die dag hadden we 78,5 km. en 1.904 hoogtemeters.

De tweede rit gaat naar 'Col du Grand Colombier'. (21/05/2023)

Vanuit Sévrier rijd ik (alleen) via alternatieve wegen naar Rumilly. Ongeveer 30 km. door een heuvelachtig landschap met hier en daar enkele korte stukken pittig bergop.
In Rumilly begin ik aan de eerste echte beklimming van de dag.

Col du Clergeon. Een beklimming van 15,3 km. lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 %. Op zich niet zo een zware beklimming. Alleen tussen kilometer 7 en 11 blijft het constant 8 à 9 % stijgen. Tijdens de beklimming kom je er nauwelijks iemand tegen. Enkel wat lokale bewoners met de auto. Fietsers heb ik bijna niet gezien. Misschien 5 ...
Weliswaar een mooie klim en op de top heb je een prachtig uitzicht op de toppen van de Mont Blanc.

 
Tijdens het afdalen was het wel uitkijken omdat de asfaltlaag er iets ruwer bijlag. Eenmaal beneden was het nog een stukje rijden naar Culoz. Daar begint de beklimming naar de top van de Col du Grand Colombier. Net voor Culoz rijd ik de Rhone over.

De Rhône rivier met op de achtergrond Col du Grand Colombier. Tijdens de beklimming heb je vaak een uitzicht op de rivier van hoe die door het landschap kronkelt. In Culoz nog eerst bijtanken en iets eten en de overtollige balast in de auto laten. Daarna begin ik aan de beklimming van de Col du Grand Colombier. Deze beklimming is 17,7 km. lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2 %. Naarmate je hoger klimt, krijg je meer en meer een uitzicht op de Rhône vallei en het meer Lac du Bourget. Op regelmatige plaatsen zie je op de weg: ICI, C'EST L'AIN. 🤔 Ik weet alleen dat de daaropvolgende stukken zwaarder werden. De laatste 1,5 km. gaat nog vrij pittig omhoog. (Meer dan 8 %.) Maar eenmaal boven heb je een enorm prachtig uitzicht op de vallei en in de verte de besneeuwde Alpentoppen.

 

Boven nog even genieten van de beklimming en van het uitzicht en daarna vervolgens met de auto terug naar beneden en naar het hotel. Die dag had ik 75,5 km. en 2.441 hoogtemeters.

Nog eentje om het af te leren. (23/05/2023)

De voorlaatste dag van onze vakantie zijn we nog samen een klein colleke opgereden. Sonja met haar e-bike en ik met mijn koersfiets. Col de Leschaux. Daags voordien waren we met de auto de col opgereden en verder doorgereden naar het skigebied Semnoz om eens te verkennen. Je kan deze beklimming opsplitsen in twee delen. Eerste deel tot in Leschaux en het tweede deel tot in Semnoz. Samen goed voor 25 km. klimmen.

Sonja en ik rijden enkel nog het eerste deel met de fiets. Een gemoedelijke klim van 11,8 km. en een gemiddeld stijgingspercentage van 3,7 %. Een mooie rustige en goed geasfalteerde weg. Weinig verkeer en af en toe een fietser die ons passeert. Tijdens de beklimming is het vooral genieten van het prachtige uitzicht op de vallei, de besneeuwde Alpentoppen en het meer van Annecy. In Leschaux eventjes halthouden, iets drinken en een kort bezoekje brengen aan een lokale pottenbakker. Nadien dalen we langs dezelfde kant terug af naar Sévrier. Daar rijden we nog een stuk langs het meer van Annecy.
Onderweg stoppen we en nemen we een korte pauze om iets te eten en te drinken.


Vervolgens rijden we terug naar het hotel. We pakken alles in. We genieten nog van een lekkere cocktail in het hotel. Morgen rijden we terug richting Schoonderbuken.

Nog even de cijfertjes: 

19/5: 78,5 km en 1.903 hm.
20/5: 62,8 km en 374 hm.
21/5: 75,5 km en 2.441 hm.
22/5: 10,4 km gewandeld.
23/5: 50,0 km en 557 hm.

Totaal fietskilometers: 266,8 km.
Totaal hoogtemeters: 5.275 hm.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Quizzen voor een goed doel

Paardenuitwerpselen op de openbare weg

Het nieuwe fietsseizoen is terug begonnen